Vakuové balící stroje na potraviny slouží k bezpečnému uchování čerstvých potravin ve vakuu, neboli bez vzduchu. Potraviny si mnohonásobně déle zachovají čerstvost, svěžest, výraznou chuť i svou přirozenou barvu.
Do vakuového balení mohou být zabaleny čerstvé potraviny, kterými jsou maso, zelenina, ovoce, bylinky, ale také rýže a těstoviny.
Kromě balení potravin se vakuová balící technika také používá na vaření ve vakuu. Technika pomalého vaření ve vakuu se nazývá Sous-Vide. Maso díky vaření Sous-Vide metodou je šťavnaté a zachová si mnohem více přírodních chutí.
Vakuové balení potravin je vhodné pro všechny druhy potravin včetně tekutin. Výhodou je mnohonásobně delší trvanlivost potravin, které lze skladovat ve spíži, v lednici či v mrazáku. Kromě vyšší životnosti si potraviny zachovávají svou lahodnou chuť, výraznou vůni a přirozenou barvu. To se pozitivně odráží i na připravených a vakuovaných hotových jídlech, která i po doručení k zákazníkům vypadají svěží a čerstvá jako právě uvařená. Vakuové balící stroje na jídlo díky tomu umožňují vychutnat si jedinečný zážitek z jídla i hodiny po jeho uvaření.
Vakuové balení představuje revoluční způsob ve skladování a uchovávání potravin. Princip technologie spočívá v uložení potravin do folie, respektive speciálního potravinového sáčku Vac-Star. Otevřený konec sáčku se vloží do vakuové baličky, která z fólie odsaje veškerý vzduch a fólii tepelně svaří. Takto svářečka folií na potraviny neprodyšně sáček uzavře.
Díky vakuovému balení nejsou potraviny bezprostředně vystaveny vlhkosti, vzduchu a dalším faktorům, které výrazně ovlivňují skladování a trvanlivost potravin. Vakuové balení potravin zachovává jejich čerstvost, svěžest, přirozenou chuť i vůni a typickou barvu.
Do vakuového balení mohou být zabaleny jak čerstvé potraviny, tak i hotová jídla. Čerstvé potraviny se většinou balí do vakuových sáčků. Touto technologií lze zabalit téměř všechny potraviny. Od masa, ryb a sýrů přes ovoce, zeleninu, těstoviny, rýži, kávu a pečivo až po tekutiny, ovocná pyré, přesnídávky a mnoho další.
Pro vakuové balení domácích potravin jsou vhodné potravinové sáčky Vac-Star a vakuová balička easyPro. Bez problémů a spolehlivě zabalíte veškeré potraviny, které jsou připraveny k uložení do spíže, mrazáku či lednice. Oblíbeným využitím je vakuové balení obědů a svačin, které připravíte předchozí den. Obědy i svačiny vydrží vždy chutné a v případě zeleniny a ovoce vždy svěží a bez nechtěného zhnědnutí.