Vše o vakuovaných bramborách - proč si je restaurace tak oblíbily?
Někdy se hosté podivují nad tím, proč kuchaři v restauracích podávají předpřipravené brambory. Do profesionálních kuchyní totiž přicházejí již oloupané a zavakuované v sáčcích. Ozývají se stížnosti, že čerstvost v restauracích vzala za své.
Věděli jste ale, že vakuované brambory, a zelenina obecně, přinášejí výhody nejen restauracím, ale i hostům? A že jsou vakuované potraviny vlastně ještě čerstvější než ty neošetřené? Pojďme se na vakuování brambor podívat blíže!
Vakuování udrží čerstvost
Skladování potravin v restauracích je vůbec oříšek. I když je odbyt velký, zelenina je náchylná ke kažení. Napadají ji plísně, mikrobi a je nutné ji skladovat na vhodném místě. Proto je vakuování brambor řešením. Do restaurace se dostanou brambory v té největší čerstvosti.
Přes vakuum totiž nemají šanci proniknout přebytečné škodlivé mikroorganismy, kvasinky a plísně, které by zapříčinily kažení. Brambory jen tak nezhnědnou, a i předpřipravené zůstanou čerstvé až desetinásobnou dobu.
Vakuum není škodlivé!
Vakuování doprovázejí časté předsudky. Obavy se točí zejména okolo vakuovacích sáčků. Lidé si totiž myslí, že se z nich mohou uvolňovat látky, že jsou potraviny po materiálu cítit nebo že se při vaření sáček rozpouští.
Ani jedna tato obava se nezakládá na pravdě. Tedy za předpokladu, že restaurace a gastro provozy používají kvalitní sáčky. Ty naše jsou například certifikované pro styk s potravinami. Tento certifikát udává, že se z nich žádné škodliviny ani pachy neuvolňují. Více o mýtech o vakuovacích sáčcích se dozvíte v našem předchozím článku.
Při vakuování všechny živiny, vitamíny a minerály v potravinách zůstanou zachované. A to se týká i chuti. Například při Sous-Vide přípravě je chuť ještě znamenitější než při běžném vaření.
Příprava raz dva
Dalším důvodem, proč si restauratéři tak oblíbili předpřipravené brambory, je samozřejmě úspora času. Však si vzpomeňte na staré vtipy o loupání velkých kop brambor. Otevření sáčku a rychlá příprava je pro kuchaře spásou. Nic se nevyhodí a vakuování je tak cestou ke konci plýtvání jídlem.
Díky tomu, že se k vám na talíř dostanou brambory naprosto v pořádku a ještě čerstvější, než kdyby do restaurace doputovaly ve slupce, to ani nemusíte své oblíbené hospůdce mít za zlé. Výhra je totiž na všech frontách.
Jak na vakuování brambor?
Benefity vakuování brambor, které jsme popsali výše, se přenášejí i do domácností. Zde vám vydrží v chladničce velmi dlouhou dobu, a to až 10× déle. A samozřejmě, že i restaurace mohou obětovat několik hodin tomu, aby si samy předpřipravily brambory do úhledných zavakuovaných sáčků. Vše, co k tomu potřebujete, je vakuovací balička a sáčky.
Vakuování brambor v gastroprovozech
V gastroprovozech musí vakuování a balení odsýpat. Klíčem k vysoké produktivitě je pak šikovná obsluha společně s profesionální vakuovou baličkou. Hledáte-li takovou baličku, jste u nás naprosto správně.
Například vakuová balička S-225 M je určená pro velké kuchyně a řeznictví. Dvoukomorové balení zase nabízí vakuová balička S-225 DK, určená výrobcům polotovarů a vývařovnám. A nevíte-li si rady, kterou vakuovací baličku zvolit, zkuste si je u nás porovnat.