Trendy pro Vánoce 2018. Co nesmí chybět na vašem svátečním stole?
Připravili jsme pro vás některé z trendů na Vánoce 2018. Mnohým z nás se už tradiční kapr v trojobalu přejedl. Stejně tak bramborový salát už jsme všichni na svých svátečních talířích měli nespočetněkrát. Proto se ohlížíme po něčem, co vánoční menu osvěží a dodá mu půvab.
Zelenina, která vyšvihne vaši tabuli
Skvělým trikem pro Vánoce je zelenina. Zkuste osvěžit klasiku v podobě bramborové kaše. Přidejte do ní jablka, celer, kořenovou zeleninu nebo cokoliv, co vám přijde na mysl. Když zeleninu (nebo i ovoce) vložíte do lázně a upravíte je pomocí Sous-Vide metody, v bramborové kaši dokonale vyniknou. Máme pro vás ale i další tip!
Glazované bruselské kapustičky se slaninou
- cca 0,5 kg růžičkových kapustiček
- 3 stroužky česneku
- Kousek anglické slaniny
- Sůl a pepř
Postup přípravy
Lázeň nahřejte na 83 °C. Kapustičky omyjte a osušte papírovou utěrkou. Pokud jsou větší, můžete je rozříznout napůl. Nahřejte pánev na střední teplotu a osmahněte kousky slaniny do křupava. Přidejte na kousky nakrájený česnek a nechte asi minutu na pánvi se slaninou. Dávejte pozor, aby se nespálil.
Do vakuového sáčku dejte kapustičky a přidejte slaninu (i s tukem) s česnekem. Přidejte sůl a čerstvě namletý pepř. Pomocí vakuové baličky vysajte vzduch. Nechte v lázni po dobu 50 minut. 15 minut před koncem nahřejte svou troubu na 200 °C. Až uplyne 50 minut, otevřete sáček a kapusty rozprostřete do vrstvy. Dejte do trouby a nechte na 5-7 minut zatáhnout.
Náš tip! Podobným způsobem můžete připravovat mrkve, patizon, celer nebo jakoukoliv jinou zeleninu. Koření přidávejte podle chuti. Váš kuchařský instinkt vám napoví.
Maso jako středobod menu
A co vánoční maso Sous-Vide? Tady se můžete vyřádit! Na řadu přichází vepřová kýta, kterou můžete klidně přes noc nechat táhnout v lázni společně s voňavým kořením a poté ji zapéct v troubě, aby získala lahodnou kůrčičku.
Na sváteční stůl pak jistě patří kachní prsa Sous-Vide. Šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou na svátečním stole zazáří.
Co budete potřebovat
- Kachní prsa i s kůží (dle počtu porcí, 1 porce = 1 prso)
- Čerstvý tymián
- Med (dle chuti)
- Česnek dle potřeby
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Lázeň nastavte na potřebnou teplotu. Připravili jsme pro vás tahák. Podle něj si sami promyslíte, na kolik stupňů prsíčka připravovat.
- 55 °C – velmi šťavnaté a růžové maso
- 62 °C – menší množství šťávy a provařené maso
- 65 °C – méně šťavnaté, ale více provařené
- 70 °C – zcela provařená a méně růžová prsa
Kachní prsíčka je potřeba několikrát jemně naříznout přes kůži. Udělejte pár řezů s rovnoměrnými odstupy. Ale pozor, neřežeme do masa. Rozehřejte pánev na středním plamenu a vložte kachní prsa kůží dolů. Pečte 2-3 minuty, přidejte bylinky, med a česnek a opékejte další minutu. Poté prsíčka osolte, opepřete a přidejte jakékoliv koření dle chuti. Vložte do Sous-Vide sáčku, vakuově zabalte a vařte po dobu 90 minut.
Po vyjmutí vylijte ze sáčku šťávu. Maso poté opečte na teflonové rozžhavené pánvi (opět kůží dolů). Po zhnědnutí kůže podáváme.
Chuť i vůně vašich Vánoc se může nést ve znamení slaného karamelu a šťávy z mandarinek. Společně s perníkovým kořením vytvoří nečekaně harmonickou kombinaci.
Vánoční sladkosti
Pro sladkou tečku na vašem vánočním talíři máme hned několik tipů. Jedním z nich je slaný karamel. Můžete s ním polít kousky koláče a vytvořit tak pro sváj dezert lahodnou lázeň. Poradíme vám, jak slaný karamel vykouzlíte se Sous-Vide.
Slaný karamel Sous-Vide
Když se snažíme vytvořit doma karamel, může se toho hodně pokazit. Pokud i vás pomyšlení na domácí přípravu slaného karamelu děsí, máme pro vás dobrou zprávu. Známe totiž jeho tajemství.
Klíčem je kvalitní mořská sůl namísto běžné soli. Mořská sůl vám vytvoří krásný balanc mezi sladkou a slanou chutí. Tuto omáčku ze slaného karamelu využijete třeba na přelití koláče, muffinů, zmrzliny nebo jako přeliv na čerstvé ovoce.
Ingredience na omáčku ze slaného karamelu
- 1/3 hrnečku cukru krystal
- 4 velké vaječné žloutky
- Semínka z půlky vanilkového cukru nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ čajové lžičky jemné mořské soli
Postup
Nastavte Sous-Vide lázeň na 82 °C. Ve střední misce rozkvedlejte metličkou dohladka všechny ingredience. Přelijte do vakuového sáčku a uzavřete pomocí vakuové baličky. Vložte do vodní lázně a nechte v ní balíček 2 hodiny.
Po uplynutí času vyjměte sáček z lázně. Jeho obsah přelijte do misky nebo skleničky a v případě potřeby znovu promíchejte metličkou. Podávejte teplé.