Nevyhazujte dobroty po svátcích a party aneb 5 důvodů, proč vakuovat potraviny
Už od pradávna hledáme nejlepší řešení, jak uchovat potraviny co nejdéle čerstvé. Dnes už si sice nemusíme dělat velké zásoby na zimu, ale po Vánocích a silvestrovských oslavách nám přeci jen nějaké dobroty určitě zůstávají. A byla by veliká škoda je vyhazovat. Jedním z řešení může být vakuování! Máme pro vás 5 pádných důvodů, proč vakuovat potraviny.
Důvod č. 1: Čerstvost a zachování vitamínů
Při vakuování je jednou z největších výhod dlouhodobé zachování chuti, nutričních hodnot i přirozené vlhkosti. Když například zavakuujete zeleninu, vydrží o mnoho déle křupavá, a přitom si ponechá své vitamíny.
Dokonce i ovoce a zelenina, které by běžně zhnědly, vám vydrží naporcované a očištěné v ledničce do doby, kdy je budete potřebovat. Pak je pouze vyjmete ze sáčků a můžete upravovat dále nebo rovnou servírovat. To je praktické u jablek, brambor nebo artyčoků.
Důvod č. 2: Delší životnost potravin
Vakuování prodlužuje životnost potravin, které uchováváme v lednici i v mrazničce. Proto se vyhnete nekonečnému plýtvání, což se hodí zejména v období svátků. Už nemusíte mít těžké srdce, když vyhazujete babiččinu vánočku nebo ingredience, které jste nestihli spotřebovat.
Když si přinesete domů nákup, můžete zavakuovat maso a zeleninu do vakuových sáčků. Následně je uložte do chladničky, spíže nebo mrazáku. Vydrží vám mnohem delší dobu!
Důvod č. 3: Zavakuovat jde úplně všechno!
Vakuovat však můžete nejen maso a zeleninu. Pokud potřebujete vakuovat křehké potraviny, které by v sáčku utrpěly na kráse a konzistenci, nabízí se vám balení do nádob a misek. Takto je vhodné uchovávat jahody, dezerty nebo zeleninové saláty. Do misek zabalíte i celé porce jídel včetně polévek a omáček.
Důvod č. 4: Zavakuované potraviny nezvlhnou
Suché potraviny jsou choulostivé na navlhnutí a následné napadení plísněmi. Utrpět může pečivo, krekry nebo i sušenky. Díky vakuování se k nim však žádná vlhkost nedostane. Potraviny doporučujeme vakuovat i na cestách, například na horských a vodáckých túrách a při kempování.
Jaký je nejlepší způsob uchování potravin? To vám poradíme v našem článku.
Důvod č. 5: Nové možnosti kulinářských zážitků
Vakuování spojte s novými možnostmi vaření. Otevřou se vám zcela nové obzory! S vařením ve vakuu, se Sous-Vide, se stanete hvězdou letního grilování i mistrem, pod jehož taktovkou vznikají nejlahodnější delikatesy. Stačí si osvojit několik zákonitostí vaření ve vakuu a experimentovat podle toho, co vám velí vaše kulinářské srdce.
Když například zavakuujete maso s kořením a čerstvými bylinkami, všechny chutě se propojí a výsledkem bude dokonale harmonické jídlo nebývalé chuti.