Vánoční bulgurový salát s makrelou
SUROVINY
- 2 menší makrely
- 200 g hrášku
- 200 g kukuřice
- 3 velké lžíce másla
- 1 balení oliv s paprikou
- 1 zakysaná smetana
- ¾ hrnku celozrnného bulguru
- himalájská růžová sůl
POSTUP
Nejdříve si makrely očistíme, vykostíme a připravíme z nich čtyři filety. Sous-Vide lázeň si nastavíme na 46 °C a 20 minut. Filety vložíme do vakuového sáčku s rozměry 250x350, přidáme lžíci másla, zavakuujeme, zatavíme, vložíme do lázně a spustíme čas.
Do dalšího sáčku, tentokrát s rozměry 200x300, vsypeme hrášek s kukuřicí. Přidáme lžíci másla, zavakuujeme a odložíme stranou, než se filety uvaří.
Jakmile jsou filety hotové, přenastavíme teplotu lázně na 85 °C a čas 35 minut. Vložíme zeleninu do lázně a spustíme čas.
Připravíme si hrnec s vodou a přivedeme ji k varu. Když se voda začne vařit, přidáme bulgur, osolíme, přiklopíme pokličkou a vaříme přibližně 20 minut do změknutí.
Mezitím, co se bulgur vaří, si připravíme olivy. Ty nakrájíme na menší kousky, dle chuti.
Když máme bulgur hotový, vsypeme do něj hrášek, kukuřici a olivy. Zlehka zamícháme a přidáme celý kelímek zakysané smetany. Směs řádně promícháme a hrnec dáme stranou.
Rozpálíme si nepřilnavou pánev, na které rozpustíme lžíci másla a zprudka na ní filety opečeme z obou stran.
Máme hotovo a můžeme začít podávat.
Přeji dobrou chuť!
(Výhodou bulgurového salátu je to, že se dá jíst i studený.)
Recept dodala naše foodblogerka Karolína Tišerová.
--> Život podle Karol