Šťouchané brambory s pyré z pečené mrkve a vejcem
SUROVINY
6 středních brambor
5 větších mrkví
3 větší stroužky česneku
2 lžíce másla
1 lžička petrželové naťe
100ml mléka
200ml vody/vývar
3 vejce
sůl podle potřeby
POSTUP
V první řadě si připravíme lázeň. Nastavíme si teplotu na 80°C a spustíme zahřívání. Čas nastavíme na 1:20h.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do Sous-Vide sáčku, přisypeme petrželovou nať a sáčkem zatřepeme, aby se petržel dostala všude. Přidáme lžíci másla a vakuově uzavřeme.
Mrkev připravíme stejným způsobem. Oškrábeme a nakrájíme na stejné dílky, jako jsou brambory. Vložíme do Sous-Vide sáčku, přidáme 3 stroužky česneku, lžíci másla a vakuově uzavřeme.
Jakmile máme lázeň připravenou, oba sáčky do ní vložíme a spustíme odpočet.
Když je zelenina hotová, vyndáme sáčky bokem a připravíme lázeň na vejce. Nastavíme teplotu na 75°C a čas 10 minut.
Mezitím, co se nám dělají vejce, tak si rozpálíme troubu na 230°C. Na malý pekáč přesypeme mrkev s česnekem a pečeme zprudka 10 minut. V menším hrnci rozšťoucháme brambory se 100ml mléka a osolíme podle chuti.
Uvařená vejce si vyndáme na talířek.
Pečenou mrkev nasypeme do stolního mixéru, přidáme 200 ml vody/vývaru a sůl podle chuti.
Mixujeme do hladka. Pokud máte výkonný tyčový mixér, můžete mixovat i tím.
Připravíme si talíř, na který vyskládáme porci brambor, na ně dáme pyré z pečené mrkve. Vezmeme si do ruky vejce, které jemně ťukneme nožem. Opatrně ho vyklepneme na pyré a nožem rozřízneme tak, aby vytekl žloutek.
Přeji dobrou chuť!
Recept dodala naše foodblogerka Karolína Tišerová.
--> Život podle Karol