Sous-Vide ovoce
Na rozdíl od vaření v páře nebo blanšírování si ovoce vařené metodou Sous Vide zachová většinu vitamínů a minerálů, a to proto, že k jeho úpravě stačí teplota do 80°C. Chuť můžete navíc podtrhnout například vanilkou nebo voňavou skořicí. Pomocí Sous Vide připravíte chutný kompot nebo můžete ovoce rozmixovat na hladké pyré. To poslouží k ochucení jogurtů a kaší, jako základ zdravé přesnídávky nebo osvěží v podobě mražené dřeně.
Hruškový kompot se skořicí a hřebíčkem
- 1 kg zralých, ale pevných hrušek
- Třtinový cukr
- Skořice (mletá)
- Hřebíček
- Zavařovací skleničky 165 ml
Hrušky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Na dno každé skleničky dáme 1 až 2 lžičky třtinového cukru (podle sladkosti hrušek), špetku mleté skořice a 2 hřebíčky. Skleničky poté naplníme pokrájenými hruškami, dolejeme po okraj vodou, uzavřeme víčky a vaříme ve vodní lázni předehřáté na 80 °C přibližně 60 minut. Takto připravený kompot je možné konzumovat ihned nebo skladovat jako jakékoli zavařené ovoce.
Poznámka – zavakuované ovoce má tendenci v lázni plavat. Je tedy nutné jej zatížit nebo jej při použití nerezové nádoby například přichytit ke dnu nebo stěně například magnety.
Ovocné pyré
Ovocné pyré lze připravit z jakéhokoli ovoce, které se hodí k tepelné úpravě (hrušky, jablka, švestky, meruňky, broskve). Můžete jej připravit z jednoho druhu ovoce nebo si namíchat libovolnou kombinaci podle své chuti
Postup
Ovoce omyjeme, dle uvážení oloupeme, nakrájíme na menší kousky a zavakuujeme. Ovoce můžete samozřejmě dosladit nebo ochutit například přidáním vanilkového lusku. Při přípravě pyré lze pro veškeré ovoce použít teplotu vaření 80 °C a dobu 60 minut. Po vyjmutí z lázně ovoce rozmixujeme. Pyré můžeme zamrazit nebo zavařit ve skleničkách ve stejné lázni a na stejnou teplotu po dobu 30 minut. Použít se dá jako přesnídávka, k ochucení jogurtů, ranních kaší, nebo jako osvěžující zmražená dřeň.
Přeji dobrou chuť.
Recept dodala naše foodblogerka Martina Stuchlíková.
--> Sous-Vide vaření