Filet z tresky se špenátovou polentou zelenými fazolkami
SUROVINY
- Filet z tresky
- 600ml vody
- 200g listového špenátu
- 200g zelených fazolek
- 150g instantní polenty
- 3 malé stroužky česneku
- Máslo
- Citron
- Sůl
POSTUP
Jako první si připravíme vodní lázeň pro filet z tresky. Nastavíme si teplotu na 58°C a čas zvolíme 25 minut. Filet pouze posolíme, přidáme kousek másla a položíme na něj silnější plátek citronu. Vložíme do vakuovacího sáčku (zvoleného dle velikosti filetu), manuálně opatrně odsajeme vzduch tak, aby se filet nezdeformoval, zatavíme a jakmile bude lázeň připravena, vložíme ho do ní a spustíme čas.
Mezitím si do malého vakuovacího sáčku vložíme fazolky. Pokud použijete mražené, propláchněte je horkou vodou, abyste se zbavili ledu a v sáčku nevzniklo zbytečně moc vody. K fazolkám přidáme plátek másla. Zavakuujeme, zatavíme a dáme zatím stranou.
Jakmile je filet hotový, přenastavíme teplotu na 85°C, čas na 30 minut. Až se lázeň připraví, vložíme do ní fazolky a spustíme čas.
Přibližně 10 minut před dokončením fazolek začneme připravovat instantní polentu. Odvážené množství si přesypeme do menšího hrnce a dáme si vařit vodu do rychlovarné konvice.
Špenát na hrubo nasekáme, spaříme a dáme si ho bokem. Pokud použijete mražený, nechte ho nejdříve povolit a pak ho stejně jako fazolky propláchněte horkou vodou.
Instantní polenta se nevaří, stačí ji jen zalít 600ml vody (pokud máte vývar, můžete použít vývar), řádně zamíchat a nechat ji 3 minuty odležet. Následně k ní přidáme špenát, prolisujeme stroužky česneku a osolíme. Vše společně zamícháme, aby se dostatečně chutě propojily
Nakonec jako poslední vyndáme filet z vakuovacího sáčku, rozpálíme si kousek másla na pánvi, a zprudka filet osmahneme.
Na talíři vše zalijeme citronovou šťávou, která se nám vytvořila u filetu.
Přeji dobrou chuť!
Recept dodala naše foodblogerka Karolína Tišerová.
--> Život podle Karol