Dýňový a mrkvový Pot de crème
                Ingredience receptu
| 
			 Suroviny na 4 porce 
  | 
			
			 | 
		
Postup
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Požadované množství dýně oloupeme, nakrájíme na kostky a zavakuujeme. Vaříme ve vodní lázni zahřáté na 85 stupňů 60 minut. Dýně má tendenci plavat, je tedy nutné ji v lázni zatížit nebo při vaření v kovové nádobě můžete použít magnety. Po vyndání z lázně dýni dohladka propasírujeme.
350 g takto připraveného pyré smícháme se smetanou, žloutky, cukrem, vanilkou a perníkovým kořením, solí a pečlivě rozmícháme. Plníme do skleniček cca centimetr pod okraj, aby v lázni neplavaly. Víčka na skleničkách neutahujeme příliš pevně, aby z nich pod hladinou mohl uniknout přebytečný vzduch. Vaříme v lázni předehřáté na 80 stupňů 60 minut. Po vyndání z lázně necháme skleničky odpočinout a dobře vychladit v lednici. K dýňovým Pot de crème se skvěle hodí čerstvě vyšlehaná smetana a zázvorové sušenky.
Mrkvovou variantu tohoto dezertu připravíte stejným postupem, jen zaměníte dýňové pyré za mrkvové a vynecháte perníkové koření. Mrkvové pyré je také možné připravit pomocí Sous Vide. Mrkev oloupeme, nakrájíme na kolečka, zavakuujeme a vaříme na 90 stupňů 90 minut. Následně propasírujeme dohladka. Na trhu jsou dnes dostupné různé druhy mrkve. Můžete použít například fialovou variantu. Borůvková barva dezert ozvláštní a strávníky možná i zmátne.
Tímto postupem jsme připravili 8 skleniček o obsahu 165 ml
Přeji dobrou chuť.
Recept dodala naše foodblogerka Martina Stuchlíková.
--> Sous-Vide vaření
            
                                                                                        Vakuové baličky
                                        
                                                                                        Vakuové sáčky